Het Netwerk achter Edith Cavell (28 oktober, Brussel) Lezing

Wie waren de mannen en de vrouwen die samen met de Britse verpleegster Edith Cavell geallieerde soldaten uit België weg smokkelden? Historicus Emmanuel Debruyne (UCL) reconstrueerde het netwerk achter de mythe. Op woensdag 28 oktober 2015 geeft hij een lezing in het CegeSoma.

Na de zware gevechten van augustus 1914 bleven honderden geallieerde soldaten achter in België en Frankrijk, ingehaald door de Duitse troepen. Her en der kregen ze onderdak bij inwoners. Er kwam al snel een ontsnappingslijn tot stand. De Britse verpleegster Edith Cavell bekocht deze clandestiene activiteit met haar leven. Haar executie op 12 oktober 1915 veroorzaakte internationaal veel ophef. Cavells mythische imago van martelares voor de geallieerde zaak heeft de mensen die minstens een even belangrijke rol speelden in het netwerk, wat in de schaduw geplaatst. Het gaat om mensen als de architect Philippe Baucq, de lerares Louise Thuliez, prins Réginald de Croÿ en ingenieur Herman Capiau, en meer dan 180 andere anonieme Belgen, Fransen en Britten, zowel katholieken als vrijmetselaars, zowel gegoede als minder welstellende personen.

Emmanuel Debruyne reconstrueerde het netwerk achter en naast Edith Cavell: een netwerk dat aan elkaar hing door vriendschappen, bestaande sociale contacten en toevalligheden. Het ging om mensen van vlees en bloed: het werd doorkruist door gevoelens van appreciatie en frustratie, en fysieke, mentale en familiale drama’s. In de schaduw van het icoon Cavell namen mannen en vrouwen grote risico’s, en werden ze getroffen door lijden en hartverscheurende keuzes.

Emmanuel Debruyne is doctor in de geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de bezettingsgeschiedenis van België en Noord-Frankrijk tijdens de twee wereldoorlogen, waarover hij al tal van publicaties op zijn naam heeft staan. In oktober 2015 verscheen zijn boek Le réseau Cavell. Des femmes et des hommes en résistance (Racine). Debruyne was ook historisch adviseur voor de tentoonstelling “Miss Cavell, le parcours d’une infirmière britannique à Bruxelles”, die nog steeds loopt in het Huis der Kunsten van de gemeente Ukkel.

Praktisch:
– Woensdag 28 oktober 2015 (voertaal: Nederlands)
– Aanvang om 14:30u, einde voorzien om 16:30u
– Conferentiezaal CegeSoma, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel
– Gratis toegang, maar gelieve uw komst te melden aan karel.strobbe@cegesoma.be

%d bloggers like this: