Tempora tekent voor de scenografie van Hougoumont (Waterloo) Persmededeling

“Het kasteel van Hougoumont of Goumont (…) is ongetwijfeld de boeiendste plek op de vlakte van Waterloo; niet alleen omdat die plek een belangrijke rol in het verloop van de veldslag gespeeld heeft, maar ook omdat ze nog de littekens van het verschrikkelijke gevecht draagt.” John Murray, Handbook, 1840

Op basis van een internationale offerte gelanceerd door Project Hougoumont, werd Tempora geselecteerd om de scenografie te realiseren die de boerderij van Hougoumont tot haar recht moet laten komen. Die boerderij is een geschiedkundig belangrijke plek die de tijd overleefd heeft en die een centrale rol in de veldslag van Waterloo gespeeld heeft. Het was de bedoeling om daar een herdenkingsoord te creëren, dat inzicht geeft in de gebeurtenissen die er zich hebben afgespeeld, dat de bezoekers niet onberoerd laat en dat eer betuigt aan de dappere soldaten die er gestreden hebben, vaak ten koste van hun leven. Die drievoudige doelstelling wordt onder andere met een verrassende en innoverende animatie bereikt waarin cinematografische en scenografische technieken met de modernste technologieën gecombineerd worden.

Tempora, een Belgisch bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, realiseren en promoten van zowel culturele als historische tentoonstellingen en installaties, heeft op deze manier meegewerkt aan de opwaardering van deze historische site op het slagveld van Waterloo. Meer bepaald door in de hoeve een moderne scenografie te installeren die bijzonder respectvol met de gebouwen en de omgeving omgaat.

Benoît Remiche, afgevaardigd bestuurder van Tempora, heeft daarbij een beroep gedaan op Luc Petit van Luc Petit CREATION voor de artistieke leiding van de multimedia-installatie en op Dirty Monitor voor de creatie van de 3D-beelden en de videomapping. De scenografie werd gerealiseerd in samenwerking met Christophe Gaeta (Red Star Line Museum in Antwerpen) en het scenario door Nicolas St-Cyr, belangrijke partners van talrijke projecten van Tempora.

Met dit project streeft Tempora drie bedoelingen na:

–     Deze gedenkwaardige plek tot haar recht laten komen dankzij een hoogwaardige scenografie.
–     Bij de bezoeker emoties opwekken met een moderne en innovatieve scenografie.
–     Het evenwicht zoeken tussen de architecturale restauratie en de intellectuele en emotionele ervaring van de bezoeker.

De enige authentieke resten van de veldslag van Waterloo zijn in Hougoumont te vinden. Die authenticiteit was de leidraad bij het ontwerp van de multimedia-installatie. Het gaat om een ingebeelde scenografie – op basis van opgegraven archeologische resten – die de nieuwe technologieën op een innoverende manier toepast (met een ongezien resultaat) om vol emotie het verhaal van de ‘veldslag in de veldslag’ dat zich in Hougoumont afgespeeld heeft, te vertellen, en tegelijk de historische feiten te duiden. Tempora betuigt zo op zijn manier eer aan de soldaten die op 18 juni 1815 in Hougoumont gestreden hebben.

De scenografie bestaat uit drie elementen:

–        Een kort didactisch parcours met oog voor de architecturale restauratie, voor het belang van de tijdsbeleving op het slagveld en voor de voorwerpen die na de veldslag in Hougoumont gevonden zijn.

–        Een multimediashow waarin technologie, geschiedenis en emotie zich vermengen (20 minuten).

–        Een circuit in open lucht dat bezoekers, met behulp van een brochure, de bezienswaardigheden van Hougoumont en de belangrijkste plekken van de strijd die er zich afgespeeld heeft, laat ontdekken.

U kan de foto’s via deze link downloaden. Bekijk hier de teaser. Meer details over het project Hougoumont vindt u hier en over het bredere project Waterloo 1815 hier. Informatie voor de pers via francois-xavier.remion@tempora.be (FR) en  emilie.derom@tempora.be (NL – EN).

Opdrachtgever: Project Hougoumont
Ontwerp en realisatie: Tempora
In samenwerking met Luc Petit CREATION

%d bloggers like this: