Cartes de visite (vanaf 12 juni 2015, Gent) Tentoonstelling

Van 12 juni tot 30 augustus 2015 vindt in Gent 80 Days of Summer – Stories of Identity plaats. Het is de eerste editie van een nieuw fotofestival, met 27 tentoonstellingen op 10 locaties in de stad. In Amsab-ISG kan je een selectie van cartes de visite uit onze fotocollectie bekijken.

Deze zomer levert Gent zich voor het eerst helemaal over aan de fotografie. In de mooiste monumenten van de binnenstad wordt er werk getoond van meer dan twintig nationale en internationale fotografen. Centraal staan visuele verhalen over identiteit in al haar gedaanten. Niet alle foto’s zijn portretten, maar allemaal reflecteren ze over de notie identiteit, de constructie ervan of de zoektocht ernaar.

In de museumkelder van Amsab-ISG tonen we cartes de visite uit onze fotocollectie, kartonnen visitekaartjes waarop een foto – meestal een portret – werd afgedrukt. Ze waren eind 19e, begin 20e eeuw bijzonder populair. De visitekaartjes werden aan familie en vrienden gegeven en groeiden uit tot een waar verzamelobject.

De honderden cartes de visite die onze collectie rijk is, bevinden zich voornamelijk in de verzamelingen van socialistische prominenten (en hun echtgenotes), zoals Camille Huysmans, Hendrik de Man en Edward Anseele sr. Ook in de collecties van Jef Van der Meulen, Adolf De Backer en Pieter Ursi zitten er pareltjes.

Praktisch
Waar? Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, Gent
Wanneer? 12 juni tot 30 augustus 2015 – van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur – tijdens het weekend van 14 tot 18 uur

%d bloggers like this: