De moord op Julien Lahaut (20 mei 2015, Brussel) Conferentie

DAV-Cover-Lahaut-20052014.inddKom en ontdek de omstandigheden van de moord op de communistische leider Julien Lahaut, samen met de drie auteurs van het pas gepubliceerde boek Wie heeft Lahaut vermoord? (Davidsfonds uitgeverij). Dit werk is het resultaat van een onderzoeksopdracht van de Senaat aan het CegeSoma. Emmanuel Gerard, Françoise Muller en Widukind De Ridder stellen de resultaten van hun diepgaand onderzoek voor op woensdag 20 mei 2015 in het CegeSoma.

Op 11 augustus 1950 wordt de eedaflegging van kroonprins Boudewijn door communisten verstoord met de beruchte kreet ‘Vive la République!’ Een week later wordt de charismatische leider van de communistische partij Julien Lahaut voor zijn huis doodgeschoten. Het is de belangrijkste politieke moord in de Belgische geschiedenis, maar ze werd nooit opgehelderd.

Wie heeft Lahaut vermoord? werpt een kritische blik op het gerechtelijke onderzoek en gaat op zoek naar nieuwe sporen. In de archieven vonden de auteurs een ‘vergeten’ archiefdocument dat verwijst naar André Moyen, een spion die in het naoorlogse België een ondergronds anticommunistisch netwerk uitbouwde.

De auteurs bijten zich vast in de levensloop van Moyen en brengen zijn opdrachtgevers en hun netwerk in kaart, waarvan de vertakkingen leiden naar zowel de haute finance als extreemrechtse middens. Daarbij botsen ze op heel wat leugens en fouten in het gerechtelijke onderzoek. Hieruit verklaren ze waarom de moord nooit werd opgelost en plaatsen die in de ruimere context van de Koude Oorlog in België.

Praktische details

  • Voorstelling van het boek door de drie auteurs: Emmanuel Gerard, Françoise Muller en Widukind De Ridder.
  • Tweetalige conferentie.
  • Wanneer ? Woensdag 20 mei, 14.30 u., conferentiezaal van het CegeSoma.
  • Deelname is gratis maar gelieve u aan te melden vóór maandag 18 mei (tel. 02-556 92 11 of cegesoma@cegesoma.be).
%d bloggers like this: